2. Lidové sady a zlatý kříž Liberce

30.10.2012 15:40

Lidové sady Petra Bezruče, jsou opravdovou zelenou oázou klidu a relaxace obyvatel města Liberce. Najdete tu ty nejpodstatnější atrakce města, kvůli nímž do Liberce jezdí řada turistů z tuzemska i zahraničí. Lidové sady jsou velice dobře dostupné přímo z centra města, linkami tramvají číslo 2 a 3. Ale rozhodně příjemnější je procházka Masarykovou třídou, která je opravdovým klenotem města.

MASARYKOVA TŘÍDA mapa zde

Podél celé této honosné třídy, promenádního charakteru, najdete nádherné vily, které zde stojí od konce 19.století a počátku 20.století. Tato třída je tak odkazem doby, kdy se Liberec nejvíce rozmáhal. Po celé délce Masarykovy třídy vede tramvajová trať a pěšky Vás dovede třída až do zmíněných Lidových sadů Petra Bezruče (LSPB), nemůžete rozhodně zabloudit. Ovšem než dojdeme do zmíněných LSPB narazíme na první výrazné dominanty na tzv. Zlatém kříži, na křižovatce Masarykovy třídy a Vítězné ulice. Za zmínku zde stojí historická budova Obchodní a hospodářské komory (dnes poliklinika), přímo naproti je krásně zdobená budova Lázní císaře Františka Josefa I. kde v současné době probíhá rekonstrukce a přestavba na Oblastní galerii. Hned přes křižovatku rozhodně nepřehlédnete budovu Severočeského muzea Liberec. Pokud by se Vám chtělo odbočit jen několik desítek metrů po ulici Vítězná rovně za budovu muzea najdete zde velice rozlehlý areál dolních kasáren, jistě stojí za prohlédnutí i když jen z vnějšku (budova je pochopitelně veřejnosti nepřístupná). Vy už ovšem zamiřte směrem k Lidovým sadům stále podél Masarykovy třídy.

LIDOVÉ SADY PETRA BEZRUČE mapa zde

Zde se již budete náchazet přímo v centru překrásného městského parku, který více než městský park připomíná člověkem kultivovaný les, který tak tvoří krásné a odpočinkové prostředí kde v parných letních dnech je velice příjemné osvěžení. Mezi nejatraktivnější místa v parku patří Severočeská zoologická zahrada a blízká Severočeská botanická zahrada. Obě zahrady byly v posledních letech modernizovány a nabízí dnes příjemné procházky a poučení pro děti i dospělé, obě zahrady mají navíc i bezbariérový provoz. Zahrady jsou nejstaršími zahradami na území České republiky. Lidové sady však nejsou jen ony nejznámnější atrakce ZOO a Botanická, ale třeba i kulturní a společenské centrum Lidové sady s dominantní 32 metrů vysokou vyhlídkovou věží, z níž budete mít celý park i úpatí Jizerek jako na dlani. V Lidových sadech najdete i Dětský koutek s řadou atrakcí pro nejmenší, velice oblíbené je zde brouzdaliště, kolotoče, dětský vláček na kterém vyrostla snad každá generace Liberečanů. 

LIDOVÉ SADY jako brána do Jizerských hor

Naprosto dokonale přechází město a městský park až do parterů CHKO Jizerské hory. Někdy je také park v Lidových sadech přezdíván skutečnou vstupní bránou do Jizerských hor. Však považte při pohledu do turistické mapy ZDE, všechny stezky vedou až do těch nejznámnějších míst těchto hor. Vy se ovšem vydejte alespoň na ta nejbližší místa. Vyhledávaná je nenáročná (žlutá) trasa na necelý kilometr vzdálenou rozhlednu LIBERECKÁ VÝŠINA 573 m.n.m, která se po rekonstrukci, bude opět otevírat veřejnosti (o otevření Vás budeme informovat v roce 2013) a najdete zde mimo jiné i restauraci a ubytování. Po prohlídce Výšiny pokračujte dále po žluté, kde po pár desítkách metrů naleznete skalní útvar KOVADLINA, pokud chcete udělat okruh zpět k Lidovým sadům, pokračujte k rozcestníku Kovadlina. Pokračujte dále po žluté a červené směrem ke Strážnímu buku, doporučujeme pokračovat až k Mlynářovu kříži po žluté turistické trase. Zpět se dostanete po zelené tur. stezce do Lidových sadů.

 

Fotogalerie: 2. Lidové sady a zlatý kříž Liberce