10. KRYŠTOFOVO ÚDOLÍ, malebná obec v úzkém klínu hor s jedinečným venkovským orlojem, betlémářským muzeem ...

30.10.2012 16:15

Kryštofovo Údolí je malebnou obcí ležící pouhých 8.km od Liberce v údolí říčky Rokytky v Ještědsko-kozákovském hřbetu. Obec má v současnosti rekreační charakter s řadou lákavých atrakcí a pamětihodností s lidovou architekturou. Od 1.ledna 2005 je Kryštofovo Údolí prohlášeno za vesnickou památkovou zónu. 

Historie

Kryštofovo Údolí bylo založeno údajně uhlíři v období 16.století. Nejdříve patřilo lemberskému panství a později grabštejnskému. První písemná zmínka je datována v roce 1581. Dnešní podoba obce je tvořena trojicí tří vsí budovaných během postupu osadníků po břehu říčky Rokytky. Tak vzniká postupně ves Rokytnice, poté Bezové údolí (dnes Kryštofovo), a vysoko nad obcí je ves Novina. Těžba stříbra a olova byla ukončena v 18.století. Údolím vedla pašerácká stezka. Obcí dnes prochází železnice z Liberce do České Lípy, tato trať byla otevřena v létě 1900, tato trať je někdy nazývána Liberecko-Teplická dráha. Trať by se dala dnes pojmout i jako zajímavá turistická atrakce. Táhne se vysoko nad Údolím souběžně ve výšce 60 - 96 metrů nad úrovní silnice. Železniční zastávka Kryštofovo Údolí je v nadmořské výšce 467 m.n.m. Krajina nad částí Novina je překlenuta mohutným železničním viaduktem má délku 194 metrů, výšku 30 metrů. Stavba má celkem 14 mostních oblouků. Nedaleko je pak ještě další technická památka na železnici a to je Ještědský tunel, ten pak ústí v nedalekých Křížanech.

Pamětihodnosti

  • Venkovský orloj - první český venkovský orloj vznikl teprve nedávno vznikl z bývalé trafostanice a kompletně dokončen byl 20.září 2008. Už od dob budování se stal vyhledávanou turistickou atrakcí. Tento orloj najdete přímo v centru obce, proti muzeu Betlémů.
  • Muzeum lidových betlémů - v prvním poschodí bývalé školy (dnes restaurace U Kryštofa). Najdete zde více než 20 betlémů, mezi nimi jsou i miniatury a obrovské betlémy zabírající více než 20 metrů čtverečných. Nejstarší exponát má muzeum z roku 1846. 
  • Kostel Svatého Kryštofa - dřevěný raně barokní kostelík z roku 1686. Nahradil původní luteránský kostelík ze 16.století. Vystavěl ho Michl Schöbel. Stranou kostela, stojí dřevěná zvonice a fara dokončená 1768.
  • Kaple Svatého Kryštofa - stojí v lese nad obcí u turistické stezky
  • Kopie původní sochy Svatého Jana Nepomuckého - stojí na barokním mostku pod kostelem
  • Pomník obětem 1.světové války v centru obce poblíž orloje.
  • Viadukt NOVINA - masivní železniční viadukt o délce 194 metrů, výška 30 metrů se 14 mostními oblouky.
  • Ještědský tunel - najdete ho nedaleko viaduktu nad údolím v části Novina ve směru na Křížany.
  • V celém údolí ukázka lidové architektury v podobě malebných dřevěných chalup i samotný obecní úřad je přehlídkou krásné lidové architektury.

Doprava:

  • Autobus MHD z Liberce č.16
  • Železnice z Liberce do České Lípy

Internetové stránky obce: https://www.krystofovoudoli.eu/

Našli jsme pro Vás krásné video zimní krajiny v okolí Kryštofova Údolí s parní lokomotivou.