4. DEN - SKOKANI POPRVÉ VYZKOUŠELI MŮSTEK, VE VESCI JELY TŘIADVACÍTKY

24.01.2013 23:19

24. 1. 2013 / Během čtvrtečního soutěžního dne se do popředí dostal zejména areál Ještěd. Na můstku HS 100 se poprvé představili skokané a skokanky. Vesecký areál přivítal kategorii závodníky do 23 let, kteří měli na programu běhy na 10 a 15 km.

Ženy do 23 let - 10 km volně:

Ambiciózní norská výprava získala na MS juniorů a závodníků do 23 let vůbec své první zlato. Ze závodu na 10 kilometrů volně vytěžila nejcennější kov Ragnhild Hagaová. Z první medaile se raduje Kazachstán díky stříbrné Anastasii Slonovové.

Na nadprůměrně těžkou trať ve Vesci vyjelo ve čtvrtek dopoledne celkem jednapadesát závodnic. Podmínky ještě stěžovalo husté sněžení a tuhý mráz. Přesto se do cíle nepodívaly pouze dvě lyžařky.

Hagaová trať doslova proletěla, druhé Slonovové nadělila půl minuty. Silná byla zejména ve druhé polovině trati. Právě mladá Kazaška však předvedla obdivuhodný výkon, když po nevydařené první třetině závodu předjela sedm závodnic a zaslouženě brala stříbro.

„Jsem velmi spokojená. Dnes to byl opravdu vysilující závod, nemohla jsem si dovolit si odpočinout. Před dvěma roky jsem triumfovala i na světovém šampionátu jako juniorka, takže jsem ráda, že se mi na tento úspěch podařilo navázat," pochvalovala si vítězka Ragnhild Hagaová.

Muži do 23 let - 15 km volně: 

Silní Rusové znovu potvrdili roli velkých favoritů v běžeckých soutěžích. Závod na 15 kilometrů volnou technikou opanoval Sergerj Usťjugov před Jevgenijem Bělovem. Bronz putuje do Německa zásluhou Thomase Binga.

Na nesmírně náročnou trať ve Vesci vyrazilo ve čtvrtek před polednem 84 závodníků. Podmínky byly velmi těžké, lyže totiž zpomaloval čerstvě napadaný sníh.

Usťjugov dominoval po celý závod, na všech mezičasech byl nejrychlejší a nakonec triumfoval o devatenáct sekund. Teprve dvacetiletý Rus navázal na své loňské galapředstavení na MS juniorů v Turecku, kde získal čtyři zlaté medaile. Jeho krajan Bělov vybojoval na letošním šampionátu už druhou medaili, v úterý byl totiž stříbrný ve sprintu.

„Je to fantastické, krásný pocit. Splnil jsem tak svůj cíl, prakticky po celou dobu závodu jsem jel na první pozici. Cítím se opravdu šťastný,“ radoval se v cíli suverénní vítěz Sergej Usťjugov z Ruska.

Skoky na lyžích - ženy:

Vítězkou individuálního závodu skokanek na lyžích se na světovém juniorském šampionátu v Liberci stala japonská favoritka a vedoucí žena Světového poháru žen Sara Takanašiová. Pro stříbrnou medaili si doskočila Evelyn Insamová z Itálie a bronz brala Slovinka Katja Požunová. Češka Michaela Doleželová obsadila v silné konkurenci 42 závodnic osmé místo.

V prvním kole závodu, které se konalo na Ještědu za výborných povětrnostních podmínek, doletěla ze všech nejdále největší favoritka závodu a vedoucí žena Světového poháru Japonka Sara Takanašiová. Šestnáctiletá závodnice přistála na značce 98,5 metru a do druhého kola mířila z prvního místa. Za ní se po úvodní části seřadily Italka Evelyn Insamová a Coline Mattelová z Francie. Zaváhala druhá závodnice průběžného pořadí Světového poháru Sarah Hendricksonová z USA, která předvedla pouze 89 metrů, což stačilo na šesté místo.

Jedinou českou závodnicí, jež se probojovala do druhého kola, byla osmnáctiletá studentka stomatologie Michaela Doleželová. Nejlepší aktuální česká skokanka předvedla výkon 90 metrů a obsadila v úvodní části osmé místo.

S atmosférou druhého kola se nejlépe vyrovnala Sara Takanašiová, která znovu všem uletěla, a jejích 102 metrů jí zajistilo zlatou medaili. „Všechny mé skoky tady v Liberci byly velice dobré a já jsem nesmírně šťastná, že se mi díky nim podařilo získat zlatou medaili,“ jásala Japonka, která zopakovala své vítězství z loňského roku z šampionátu v tureckém Erzurumu. „Je to skvělý pocit obhájit juniorský světový titul v tak silné konkurenci,“ přiznala se šestnáctiletá závodnice.

Evelyn Insamová z Itálie byla po prvním kole druhá a stříbrnou příčku udržela i po finálovém skoku. Bronzovou medaili vybojovala především zásluhou skvělého výkonu ve druhém kole Slovinka Katja Požunová.

Velkým zklamáním skončil závod pro Američanku Sarah Hendricksonovou, jež je historicky první vítězkou závodu Světového poháru ve skoku na lyžích žen. „Skoky na lyžích jsou sportem, ve kterém rozhoduje hlava. Z tohoto hlediska jsem zejména úvodní kolo vůbec nezvládla. Byla jsem přemotivovaná,“ pronesla zklamaně po skončení závodu.

Michaela Doleželová uhájila umístění z prvního kola a z Ještědu si odváží cennou osmou pozici. „Mým cílem pro tento závod bylo umístění v nejlepší desítce,“ svěřila se po doskoku nejlepší Češka, která si díky tomuto umístění splnila svůj sen. „Na tenhle závod jsem se fyzicky i psychicky již dlouho usilovně připravovala,“ bilancovala Doleželová, které se oba skoky velice povedly. „Bylo to dobré. V obou kolech jsem předvedla maximum z toho, na co aktuálně mám, a jak s výkonem tak s výsledkem jsem velice spokojená.“

 

Skoky na lyžích - muži:

Juniorským mistrem světa ve skoku na lyžích se stal Slovinec Jaka Hvala. Devatenáctiletá naděje ovládla obě soutěžní kole a zaslouženě se raduje ze zlaté medaile. Stříbrnou medaili vybojoval na můstku pod Ještědem Klemens Muranka z Polska, bronz získal rakouský favorit Stefan Kraft. Nejlepším českým závodníkem byl šestnáctý Vojtěch Štursa.

Závod juniorů ve skoku na lyžích se odehrál pod Ještědem na můstku HS 100 za umělého osvětlení, mrazivé teploty, mírného sněžení a také pod dohledem polské legendy tohoto sportu Adama Malysze.

Nastoupilo do něj celkově 65 závodníků včetně několika skokanů se zkušenostmi ze závodu Světového poháru. V prvním kole všem svým soupeřům ulétl Slovinec Jaka Hvala, který předvedl skok dlouhý 103 m a do finále postoupil z prvního místa. Za ním se seřadili Klemens Muranka z Polska a Stefan Kraft z Rakouska, kteří předvedli výkony o délce 101, respektive 99 m.

Českým fanouškům udělal největší radost Vojtěch Štursa, jenž se kvalifikoval do druhého kola zásluhou skoku dlouhého 94,5 m. Do finále postoupil i další z Čechů Tomáš Friedrich.

Ve finálovém kole občas pozlobil závodníky vítr. I přesto byly k vidění výborné skokanské výkony. Ten nejlepší předvedl stejně jako v prvním kole Slovinec Jaka Hvala a zaslouženě získal juniorské světové zlato. Pořadí se na prvních třech místech neměnilo. Nejprve šel do vedení Stefan Kraft z Rakouska, který však v zápětí musel přepustit vedoucí pozici a celkovou stříbrnou medaili Klemensi Murankovi z Polska. Rakušan Stefan Kraft získal bronz.

Drobné zhoršení oproti prvnímu kolu zaznamenal liberecký Vojtěch Štursa, jemuž to však i přesto stačilo na 17. místo, což byl zároveň nejlepší český výsledek v závodě. Tomáš Friedrich obsadil konečné 26. místo.

Zdroj: www.liberec2013.com