1. Přírodní park Ještěd, hora, vysílač a sportovní areál

30.10.2012 15:37

Hora Ještěd, se vypíná do výšky 1012 m.n.m. Je bezesporu nejviditelnější dominantou nejen města Liberce, ale i celého Libereckého kraje. Na vrcholu této hory je dnes významná architektonicky impozantní budova horského hotelu a vysílače, která je dle návrhu architekta Karla Hubáčka ve tvaru rotačního hyperboloidu. Slavnostní otevření této stavby bylo 21. září 1973. 

Tato stavba je však součástí rozsáhlého Přírodního parku Ještěd, který byl vyhlášen v roce 1995. Na tomto horském masívu tak najdeme i řadu různých přírodních skalních útvarů a také jedinečné flóry. Pod vrcholem hory Ještěd, se nachází i sportovní areál, který v zimních měsících žije lyžování a v letních měsících cykloturistikou a pěší turistikou.

Sportovní areál Ještěd
  • Nadmořská výška: 540 - 1000 m.n.m.
  • Počet lanovek: 1 kabinová (38 osob), 2x čtyřsedačková, 1x dvousedačková
  • Výborná dopravní dostupnost: v areálu je řada parkovacích ploch, jeden dvoupodlažní parkovací dům. Nebo přístup Libereckou městskou hromadnou, tramvajovou linkou číslo 3 - Horní Hanychov, odkud je jen pár kroků k sedačkové lanovce SKALKA a zhruba 700 metrů k dolní stanici kabinové lanovky na vrchol hory Ještěd.
  • webová stránka areálu: www.skijested.cz
Stavba horského hotelu a vysílače

Nyní se však zase vraťme ke stavbě Ještědu. Tato stavba je natolik zajímavým architektonickým počinem, že nelze se o ní pouze zmínit pouhými pár větami. 

Popis stavby

  • Tvar budovy: rotační hyperboloid, byl zvolen z důvodu nepříznivých povětrnostních vlivů, které ve výšce 1000 metrů panují. Tvar budovy tak opticky dotváří kuželovitý tvar hory Ještěd.
  • Výška budovy: 94 metrů, nosná konstrukce stavby je ze železobetonových soustředných válců, zapuštěných do základové desky zapuštěné do křemencového podloží. Výška vnitřního sloupu je 41 metrů s průměrem 4,4 metru. Na vrcholu středového sloupu, pak začíná anténní stožár. Vnější válec má výšku 22,5 metru a průměr 12,5 metru. Uvnitř sloupů se nacházejí schodiště a výtahy. Na nich jsou pak umístěny ocelové konstrukce jednotlivých podlaží. Anténa vysílače má výšku 17 metrů.
  • Dvě nejnižší podlaží mají technické zázemí, strojovny a provozní místnosti. Nad nimi se pak nachází vyhlídková terasa se vstupy do hotelu a restaurace. Vstupní hala, restaurace, bufet, recepce a hotel pak zaujímají 4 podlaží. A další čtyři patra pak patří spojovací technice. Vnější plášť je z hliníkových desek, které jsou speciálně opatřeny ochranou proti vnějším povětrnostním vlivům, pod těmito pláty se pak nachází izolační vrstvy. 
  • K budově pak patří dvojice parkovišť. Horní parkoviště na vrchulu hory je pro zaměstnance a hotelové hosty (kapacita: omezená), v dolní části u hotelu Ještědka je parkoviště s kapacitou 120 vozů. Hotel je řazen mezi 3 hvězdičkové a má kapacitu 55 lůžek s možností rozšíření o přistýlky až na 20 lůžek.
  • Architekt: Doc. Ing. arch. Karel Hubáček, Dr. h. c. (narozen v Praze: 24.2. 1924 - 23.11.2011 umírá v Liberci), Statika: Zdeněk Patrman, Interiéry: Otakar Binar.
  • Významná ocenění stavby: 1969 - projekt získává prestižní Perretovu cenu, kterou si architekt Hubáček z politických důvodů nesmí osobně převzít v Buenos Aires. Udělení ceny komise odůvodňuje, že oceňuje celkové zapadání do celku krajiny a splnění nejen tvaru budovy, ale i její funkčnosti. Budova se pyšní titulem STAVBA 20. STOLETÍ. V roce 2005 byla budova zařazena mezi národní kulturní památky České republiky s účinností od 1.1.2006. Zařazení mezi kulturní památky, má zvýšit šance Ještědu na zapsání do prestižního  seznamu světového dědictví UNESCO.  
  • Dále na internetu čtěte: WIKIPEDIA, FENOMÉN JEŠTĚD, Ještěd Liberec, Hotel Ještěd

Text a ilustrační foto: Petr Čihák za přispění inspirativních zdrojů Wikipedia