Auta se rozjedou po nové silnici ze Stráže n. N. do Krásné Studánky a naopak

07.08.2013 22:44

Slavnostní zahájení provozu silnice I/13 Stráž nad Nisou – Krásná Studánka se uskuteční ve čtvrtek 8. srpna 2013 v 10 hodin u mimoúrovňové křižovatky Svárov na silnici I/35.

Na otevření zvou Ing. Jaroslav Katzer, předseda představenstva STRABAG a.s., David Čermák, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR, Ing. Tomáš Čoček, Ph.D., ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury, Ing. Petr Turek, člen představenstva INTEGRA STAVBY a.s., a radní pro dopravu Libereckého kraje Vladimír Mastník.
Stavba je součástí souboru staveb, zahrnující přeložku silnice I/13 v prostoru Stráž nad Nisou – Frýdlant v Čechách – Habartice (hranice s Polskem). Po této silnici je vedena veškerá doprava do
Frýdlantského výběžku a dále silniční doprava do Polska (Habartice, Kunratice a Nové Město pod Smrkem). Stavba přeložky silnice I/13 v úseku Stráž nad Nisou – Krásná Studánka navazuje na dokončenou stavbu „Zkapacitnění silnice I/13 (I/35) Stráž nad Nisou – Bílý Kostel“, konec úseku je situován před vjezd do obce Mníšek na stávající silnici I/13. Přeložka silnice I/13 tvoří severozápadní obchvat obce Stráž nad Nisou a části města Liberec – Krásná Studánka. Je navržena v kategorii S 11,5/70 v celkové délce 4 320 metrů s asfaltovým krytem. Zahrnuje kromě hlavní trasy výstavbu okružní křižovatky, přeložky a úpravy jedenácti komunikací, výstavbu devíti mostních objektů, tří protihlukových stěn, přeložky inženýrských sítí, vegetační úpravy a demolice.
Trasa přeložky vychází z křižovatky Svárov na silnici I/35. Z křižovatky trasa stoupá podélným sklonem skalnatým zalesněným svahem do lokality Pastviny. V tomto stoupaní je přídatný jízdní pruh. Od lokality Pastviny pokračuje trasa ve směrovém přímém stoupání pod lokalitu Bělidlo. Obchází lokalitu Bělidlo z jihu směrovým levostranným obloukem a dále pokračuje západně od zástavby Krásné Studánky do km 3,500. Odtud se trasa stáčí k severovýchodu do prostoru rekultivované skládky a poté se napojuje na stávající komunikaci směrem na Mníšek.
Nová trasa silnice I/13 bude ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR, úseky stávající silnice I/13 procházející městem Liberec, obcí Stráž nad Nisou a katastrem Krásné Studánky přejdou do vlastnictví a správy statutárního města Liberec, respektive Libereckého kraje.
Na většině objektů již probíhají dokončovací práce a byl zprovozněn kruhový objezd na konci úseku. Z důvodu zdržení způsobeného nepřeložením vedení VVN společností ČEZ, což bránilo ve výstavbě mostního objektu na hlavní trase, došlo k posunu termínu dokončení a zprovoznění celé trasy.
DATA O STAVBĚ
Zahájení výstavby: ....................................................... 03/2009
Uvedení do provozu: .................................................... 08/2013
Hlavní trasa
délka: ........................................................... 4 320 m
počet stavebních objektů: .................................... 59
Mostní objekty                                                    18
Protihlukové stěny
počet objektů: ......................................................... 3
Opěrné a zárubní zdi
počet: ...................................................................... 1
délka zdí: ......................................................... 52 m
Cena stavby dle smlouvy 680 896 051 Kč (bez DPH)

Zdroj: Krajský úřad Liberec (text: Mgr. Langer Jiří)