DESET DŮVODŮ, PROČ SE JUNIORSKÝ ŠAMPIONÁT KLASIKŮ V LIBERCI VYDAŘIL

29.01.2013 15:09

Mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování 2013 v Liberci, jehož se zúčastnilo 652 závodníků z 36 zemí,  je minulostí. Zde je deset důvodů, proč lze tento šampionát považovat bez nadsázky za mimořádně vydařený:

1. ORGANIZACE: Samozřejmě se jako při každé tak rozsáhlé akci se občas vyskytly „menší pihy na kráse“, celkově však organizace této akce velice dobře fungovala. Zásluhu na tom měl sehraný tým, jehož základ tvořili pořadatelé, kteří před dvěma lety úspěšně připravili evropskou zimní olympiádu mládeže (EYOWF). Pozitivní reakce z Mezinárodní lyžařské federace i od jednotlivých zahraničních výprav jsou toho dokladem.

2. KLIMATICKÉ PODMÍNKY: Jako by svatý Petr podepsal s organizátory na poslední chvíli smlouvu „o nadstandardní spolupráci“. Počátkem ledna panovala obleva, ale devět dnů před startem šampionátu se prudce ochladilo a začalo sněžit. Maximálním nsazením v areálech na Ještědu a ve Vesci se nakonec podařilo připravit skvělá sportoviště.

3. LIBEREC: Byl to šampionát krátkých vzdáleností, umožňujících jednoduché spojení hotelů s areály. Navíc zázemí stotisícového města nabídlo všem účastníkům také možnost odreagování v mnoha společenských, kulturních i gastronomických zařízeních.

4. HOTEL BABYLON: Možnost bydlet pohromadě společně se sportovci z dalších zemí ocenila převážná většina závodníků a členů realizačních týmů. Každý den se potkávali na chodbách i ve společenských prostorech, soutěžili ve fun zóně, navazovali nová přátelství. Volný čas často využívali k návštěvám Aquaparku a iQparku.

5. SKVĚLÉ VÝKONY: Světové klasické lyžování se nemusí třást o svou budoucnost, šampionát totiž nabídl spoustu vynikajících talentů v čele s trojnásobnými zlatými medailisty – sdruženářem Manuelem Faisstem, běžci Dmitrijem Rostovcevem, Sergejen Usťjugovem, Stinou Nilssonovou, Ragnhild Hagaovou, Sergejem Bělovem či skokany Sarou Takanašiovou a Jakou Hvalou. Bohužel, čeští reprezentanti s několika málo čestnými výjimkami tentokrát hráli spíše druhé housle.

6. ČISTÝ SPORT: Ve svých životních závodech předvedli účastníci krásné a dramatické souboje v duchu fair play. Snad ještě důležitější je skutečnost, že respektovali kampaň Mezinárodní lyžařské federace Čistý jako sníh zaměřenou na boj proti dopingu. Žádný z testů prováděných experty z Antidopingové laboratoře zatím přítomnost nedovolených látek neprokázal.

7. PŘÍSTUP A VSTŘÍCNOST: Byl to šampionát, při němž se nemusel řešit žádný vážný sportovní nebo organizační problém. Mezi účastníky a pořadateli panovala od prvního do posledního dne symbióza vstřícného přístupu a ochoty – vždy se snažili pomoci, vyjít jeden druhému vstříc a najít co nejlepší řešení.

8. DOBROVOLNÍCI: V Liberci jich působilo zhruba tři sta a také oni se v devatenácti sekcích podíleli na kvalitní organizaci šampionátu. Typické pro ně bylo nasazení v kteroukoliv hodinu a úsměv i v těch nejvypjatějších situacích.

9. MEDIÁLNÍ OBRAZ: Zejména v zahraničí se o juniorském šampionátu hodně psalo. Všechny odborné a specializované lyžařské servery přejímaly tiskové zprávy vydávané tiskovým střediskem. A když se distribuovaly rozhovory s Julií Svanovou, Sarou Takanašiovou nebo Andreasem Veerpalu, šly na internetu i v renomovaných tištěných médiích doslova na dračku.

10. SOUČÁST OSLAV JUBILEA: V letošním roce slaví Svaz lyžařů ČR – jako nejstarší na světě - 110. výročí svého založení. Juniorský šampionát byl první akcí, která podpořila a mezinárodně zviditelnila toto jubileum. Rej více než šesti desítek historických lyžníků při zahajovacím ceremoniálu byl úsměvnou i výbornou propagací doma i v zahraničí.

Zdroj: www.liberec2013.com