Děti uvidí v sobotu ve Vesci i tank

09.09.2013 21:05

Dětský den plný zábavy a techniky připravila na sobotu 14. září v rekreačním a sportovním areálu Vesec Československá obec legionářská společně s SBD Sever a Sportovním areálem Ještěd.

Celé rodiny tak mohou poznat práci vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Zároveň si připomenou významné historické události spojené se vznikem republiky. Akce začíná v 10 hodin, vstup je zdarma.

„K vidění bude vojenská technika ze soukromých sbírek i ukázky současného vybavení a výcviku Armády České republiky,“ říká za pořadatele Michal Buzek a dodává, že návštěvníci se mohou těšit také na tank T 72 a bojové vozidlo pěchoty BVP-1, airsoftovou střelnici a dokonce na let helikoptérou.

Lákadlem bude i účast 31. brigády chemické ochrany či Veterinární a výcvikové základny Grabštejn. „Až dvacet dětí nebo dospělých se bude moci zapojit do kontroly vozidla na výbušniny, uvidí likvidaci výtržnosti ztropené například opilým člověkem, osvobození unesené oběti z osobního vozidla a další zákroky vycvičených psů,“ popisuje Buzek. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje si do Vesce připravuje simulaci zásahu na hlavním stadionu. Akce je podle něj i jedinečnou příležitostí k setkání družstevníků SBD Sever, kterých je v Liberci kolem 10 000.

Až přestane děti bavit vojenská technika, mohou svou energii vybít ve skákacím hradu, na nafukovací skluzavce nebo trampolínách. Při pětiboji děti poměří své síly v hodu míčem na cíl, na stezce zručnosti, ve skákání v pytli, při poskytnutí první pomoci a střelbě ze vzduchovky. Ty menší zase mohou odejít s oblíbenou malůvkou na obličeji, pohrát si se stavebnicí PlayMais, pracovat s modelínou nebo se naučit skládat origami. Pro neválečníky zařadili organizátoři do programu vystoupení taneční skupiny TAKT.

ATRAKCE, KTERÉ BUDOU K VIDĚNÍ:
ALIANCE MILITARY CLUBS ČR Liberec - airsoftová střelnice a ukázka airsoftových zbraní
ARMY ARMS, s.r.o. - dynamická ukázka vznášedla,
Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje -ukázka techniky, simulovaný zásah (vyproštění osob z havarovaného vozu)
NISA AIR, spol. s r. o. - helikoptéra pro fotolety
PAINTBALL LIBEREC (www.bojovat.cz) - paintballová střelnice
Výstava „Československé legie v Rusku“