Leden v Liberci nabídne sportovní hvězdy i talenty

10.01.2013 23:19

Liberec zažije na počátku roku 2013 dvě lyžařské události. Nejprve se 12. a 13. ledna uskuteční závody Světového poháru mužů a žen v běžeckém sprintu a 20. až 27. ledna se město stane dějištěm mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování.

Po dvou letech se do Liberce vrací závody Světového poháru v běhu na lyžích – Skisprint Liberec 2013. Sportovní areál ve Vesci přivítá o víkendu 12. a 13. ledna nejlepší světové sprintery.

„Pro tuto vrcholnou akci je v Liberci připravován doprovodný program, jehož součástí by měl být sobotní koncert na náměstí, večerní prohlídka radnice a podobně. Kompletní nabídka je v současné době připravována,“ upozorňuje náměstek primátorky pro sport a cestovní ruch Jiří Rutkovský.

Vstupenky na sprintery lze vyhrát

Na startu nebudou chybět ani čeští reprezentanti v čele s Dušanem Kožíškem, který zde před dvěma roky vybojoval skvělé třetí místo. „Přípravy jsou v plném proudu. Vše zatím běží, jak má,“ pochvaluje si Oto Linhart, ředitel organizačního výboru.

V sobotu 12. 1. jsou na programu sprinty žen a mužů, v neděli týmové sprinty. Vstupenky bude kromě prodeje v síti Eventim možné také vyhrát, a to v soutěžích u mediálních partnerů akce na ČRo 1 – Radiožurnálu, libereckém rádiu Contact a také v Deníku. Pro děti bude přichystán dětský koutek Snowkidzz.

www.skisprint.cz

Jizerská 50

11. – 13. ledna v Bedřichově

Z celkovému počtu 6 600 míst Jizerské padesátky na všech tratích jich zůstává volných už jen několik desítek. Zdá se, že Jizerská 50 bude vyprodaná i potřetí za sebou.

Hlavní závod, který je součástí seriálů Ski Classic i FIS Marathon Cup, mění program i trasy. „Společný start na pětadvacet i padesát kilometrů už byl hodně náročný a ve stopě bylo těsno. Kratší trať se proto pojede o den dřív v sobotu,“ vysvětlil na webu czech-ski.com Marek Tesař z agentury Mather, která drží marketinková práva. Tím by se mělo Jizerské 50 odlehčit o přibližně 1 200 lyžařů.

Program: pátek 11. 1.: 11.00 – 30 km volně, sobota 12. 1.: 9.00 – 25 km klasicky ve dvou vlnách a neděle 13. 1.: 9.00 – 50 km klasicky v osmi vlnách. Zvládnout se dají všechny tři starty najednou. Chystá se na to například Petr Beneš, olympijský reprezentant v beach volejbalu z Londýna.

www.jiz50.cz

Start v doprovodu lyžníků

Liberec získal kandidaturu na mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let (MSJ & U 23) při podzimním zasedání rady Mezinárodní lyžařské federace v Curychu 14. listopadu 2009. A jaká sportovní akce se odehraje ve dnech 20. - 27. ledna 2013 v Liberci? Od 20. do 27. ledna se v areálech na Ještědu a ve Vesci uskuteční vlastně dva mládežnické šampionáty. Junioři a juniorky do dvaceti let budou usilovat o patnáct sad medailí v běhu na lyžích, skoku na lyžích a v severské kombinaci, muže a ženy v kategorii do třiadvaceti let čeká šest soutěží v běžeckých disciplínách.

Záštitu nad akcí převzalo kromě ministerstva školství a Libereckého kraje také Statutární město Liberec. „Na organizaci se podílí zkušený tým, který úspěšně zvládl průběh zimní olympiády mládeže EYOWF 2011. Naším cílem není uspořádat okázalou akci. Všechny prostředky jsou naopak investovány maximálně transparentně a účelně tak, abychom co nejlépe připravili krásné a dramatické souboje budoucích hvězd světového lyžování,“ říká Roman Kumpošt, člen předsednictva Mezinárodní lyžařské federace a prezident organizačního výboru.

Mládežnického šampionátu se zúčastní okolo 700 reprezentantů z téměř čtyřiceti zemí. Vstupné na všechny tréninky i závody budou mít diváci zdarma.

Slavnostní zahájení šampionátu je na programu 21. ledna od 20.00 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše a doprovodí ho největší sraz historických českých lyžníků.

www.liberec2013.cz