Liberec bude o některé dotace žádat společně se sousedním Jabloncem

05.03.2013 21:31

Užší spolupráce a společný postup sousedních měst, Liberce a Jablonce, by mohly v budoucnu přinést posílení jejich pozice a úspěšnosti při žádostech o dotace pro některé projekty.

Hovořili o tom na společné schůzce ve Vratislavicích nad Nisou náměstci liberecké primátorky Martiny Rosenbergové s primátorem Jablonce nad Nisou Petrem Beitlem.Za město Liberec se schůzky zúčastnili náměstci Jiří Šolc, Jiří Rutkovský, Lukáš Martin a Kamil Jan Svoboda.

Jak vysvětlil náměstek liberecké primátorky pro rozvoj, dopravu a technickou infrastrukturu Lukáš Martin, schůzka byla vyvolána potřebou aktualizace strategických plánů obou měst. Mnohé zájmy Liberce a Jablonce jsou totiž podobné, a nejde přitom jen o společný dopravní podnik. Proto by se oběma městům vyplatilo, kdyby kvůli žádostem o některé evropské či státní dotace vytvořila aglomeraci o velikosti 150 tisíc obyvatel. Ta by se už vyhoupla do kategorie mnohem větších měst, například Brna, Ostravy nebo Plzně, a mohla by se tak ucházet i o dotační příležitosti určené jen těmto největším městům v republice.

„Spojená aglomerace obou měst by mohla být velkou výhodou,“ řekl náměstek Lukáš Martin. Primátor Jablonce Petr Beitl k tomu připomněl, že v současné době ekonomické krize vítězí ti, co umějí spolupracovat.

Další schůzky by měly přinést už konkrétní obrysy hlubší spolupráce. Budou se týkat například sociální oblasti, kultury nebo cestovního ruchu.

Zdroj textu: Statutární město Liberec / Zuzana Minstrová