LIBERECKÁ VÝŠINA

14.09.2014 22:57

HISTORIE

Ze zalesněných vrchů Jizerských hor, které se táhnou od Lidové zahrady až k hlavnímu župnímu městu Liberec, se pyšně zvedá jako středověký rytířský hrad Věž Jindřich Liebiega, která se  při svém zřízení  nazývala také Vyhlídková věž u Kovářova kamene, Jindřichova věž a Hohen habsburg (Vysoký Habsburk) a dosud je vyhledávaným místem všech Liberečanů a stejně tak jako téměř všech návštěvníků města.

Na svahu Kovářova Kamene (557m), dříve zvaného  Hradní vrch, byla v letech 1900 – 1901 zřízena velkopodnikatelem baronem Jindřichem z Liebiegu podle plánu norimberského mistra dómské huti architekta prof. Josefa Schmitze zřízena 25m vysoká vyhlídková věž ve formě středověkého rytířského hradu.

Stavba byla vystavěna za necelých jeden a půl roku známým norimberským architektem a stavitelem, zemským stavebním radou Jakubem Schmeissnerem. Tento nápaditý stavební mistr chtěl zdůraznit především předstíranou starobylost věže smysluplným užitím starých stavebních materiálů a přesným napodobením stavebních technik tehdejší doby, dal obstarat staré stavební kameny z kostela sv. Sebalda v Norimberku ze 13. Století, kde byl tento materiál vyhozen, a tím docílili tak skvělou napodobeninu autentického středověkého rytířského hradu. Střešní tašky  pro Liebiegovu věž byly vzaty ze starých norimberských domů.

Věž Vyhlídkové věže Jindřicha Liebiega je ostatně zhotovena podle hlásné strážní věže starého hradu v Norimberku, podle níž je též pětihranná, tedy stavba, která ve své jedinečnonosti padne do očí. Nesmí zůstat nezmíněna také liberecká stavební firma Adolfa Bergera. Zemský stavební rada Schmeissner načrtl také libereckou Národní zahradu a tímto bezpochyby nápadným stavebním uměním nalezl mnoho obdivovatelů ve všech částech země i v zahraničí. Později také projektoval mnohé zajímavé referenční vily Liebiegovy čtvrti, kde světoznámá průmyslová firma Liebieg příkladně ubytovala své úředníky.

Stavebník této vyhlídkové věže na Kovářově kamení pro ni navrhl název Hohenharsburg, protože místo dříve náleželo k vesnici Harsdorf.

Protože baron Jindřich Liebieg daroval naposledy v roce 1904 věž městu Liberec, byla z úcty k tomuto velkému dobrodinci města  nad Nisou nazvána věž Jindřicha Liebiega, což jí zůstalo dodnes a pod tímto názvem bude uváděna i v budoucnu.

Jako  u starého rytířského hradu přichází se  při návštěvě Liebiegovy věže přes hradní most, skrze hradní věž do hradního nádvoří. Hradní dvůr je samozřejmě obklopen zdmi, ve kterých jsou pozorovatelny a střílny. Rovněž  zde nechybí 13m hluboká studna s rumpálem a a hradní zvonek.

V přízemí naleznete klenbovou předsíň s kuchyní a pod ní ve věži sklep na zásoby.  V prvním patře nalezneme Věžový pokoj , chodbu se zbrojí a lovecký pokoj, vše tak jak to bývalo dříve ve středověkých rytířských hradech. Existuje ještě horní věžní patro, z něhož lze v létě i v zimě získat úchvatný panoramatický výhled do dálky. Pokrytí střech se uskutečnilo . tak jak bylo řečeno, starými střešními taškami ze starých norimberských domů. Celá stavba byla použitím kombinovaného způsobu se starými kusy, se závorami a z části s dřevěným šalováním postavena tak, že celkový dojem tohoto jakoby středověkého rytířského hradu každému návštěvníkovi trvale utkvěl v paměti a každý kdo spatřil zdařilou napodobeninu musel být skutečně nadšen.

Předmětem zakázky je rekonstrukce a dostavba  historického  objektu  „ Liberecké Výšiny“ . Součástí těchto prací je úprava stávajícího dvoupodlažního restauračního objektu s kamennou věží na třípodlažní objekt s podkrovím, provozní části dvoupodlažního podsklepeného objektu, stávající terasy, nádvoří s kamennými hradbami, dostavba jednopodlažní přístavby s terasou, zpevněné plochy, parkoviště, terénní a sadové úpravy, mobiliář a drobná architektura, oplocení, areálový rozvod splaškové a dešťové kanalizace, inženýrské sítě – cca 300m – vodovod, plynovod, splašková kanalizace, technologické zařízení budov a kuchyňského zařízení. Předmět plnění je blíže specifikován v projektové dokumentaci.

 

KONTAKT

Liberecká výšina
Wolkerova 251
46015 Liberec 15

Recepce
Pevná linka : +420 485 107 678

Restaurace
Mobil: +420 601 374 953
e-mail: libereckavysina@seznam.cz

Předseda družstva
Michaela Imlaufová

e-mail: libereckavysina@seznam.cz
web: www.liberecka-vysina.cz

 

LIBERECKÁ VÝŠINA

Libereckou výšinu nechal postavit jako výletní hostinec s vyhlídkovou věží textilní továrník Heinrich Liebieg v roce 1901. Projekt vypracoval norimberský stavitel, který při stavbě použil některé původní materiály ze zbouraných středověkých domů v Norimberku. Díky rozsáhlé rekonstrukci se stavbě podařilo její historický ráz, zejména ze strany viditelné od Liberce.

Opravená je 25 metrů vysoká vyhlídková věž i restaurace. Hosté budou moci využít služby restaurace, ubytování a wellness služby, které budou dostupné v polovině února. Interiér restaurace zdobí fotografie a texty z historie. Obnovou prošly také sklepy, umělý vodní příkop s mostem, nechybí ani původní umělé jezírko, které se podařilo objevit pod obrovskou skládkou. K výšině lze stejně jako v minulostí dojít pěšky, na běžkách, v létě na kole a po cestě mohou přijet automobilem také motoristé.
Liberecká výšina - dominanta města Liberec

Rozhledna s restaurací schovaná v lesích na Lidovými sady vás uhrane jistou démoničností. 111 let stará budova je totiž postavena ve stylu středověkého hradu. Výhled si zde můžete vychutnat z 25 metrů vysoké pětiboké věže.
Na svahu Kovářova Kamene (557m), dříve zvaného Hradní vrch, byla v letech 1900 – 1901 vybudována velkopodnikatelem baronem Jindřichem z Liebiegu podle plánu norimberského mistra dómské huti architekta prof. Josefa Schmitze zřízena 25m vysoká vyhlídková věž ve formě středověkého rytířského hradu.

Věž Vyhlídkové věže Jindřicha Liebiega je zhotovena podle hlásné strážní věže starého hradu v Norimberku. Jako u starého rytířského hradu přichází se při návštěvě Liebiegovy věže přes hradní most, skrze hradní věž do hradního nádvoří. Hradní dvůr je samozřejmě obklopen zdmi, ve kterých jsou pozorovatelny a střílny. Rovněž zde nechybí 13m hluboká studna s rumpálem a a hradní zvonek.

V přízemí se nalézá klenbová předsíň s kuchyní a pod ní ve věži sklep na zásoby. V prvním patře naleznete Věžový pokoj, chodbu se zbrojí a lovecký pokoj, vše tak jak to bývalo dříve ve středověkých rytířských hradech. Existuje ještě horní věžní patro, z něhož lze v létě i v zimě získat úchvatný panoramatický výhled do dálky. K budově připomínající středověký hrad přiléhá umělý vodní příkop, most i obnovené jezírko.

Provozovatel vybírá vstupné na vyhlídkovou věž :
dospělí  -      30,- Kč + pohled dle výběru zdarma
děti       -      10,- Kč + pohled dle výběru zdarma
důchodci -     15,- Kč + pohled dle výběru zdarma
Vybrané vstupné slouží k financování provozu WC a šetříme na dalekohled, který bude na horní věži.