Magistrála dál zůstane zadarmo

08.10.2012 15:45

Jizerské hory - Navzdory anketě mezi lyžaři, kterým by placení za upravené tratě nevadilo, bude Jizerská magistrála i nadále přístupná gratis. Z úvah o zpoplatnění sešlo.

Přes 170 kilometrů tratí Jizerské magistrály budou moct lyžaři i nadále využívat zdarma. Ředitelka Jizerské, o. p. s., Jana Lhotová Deníku potvrdila, že z uvažovaného zpoplatnění, které společnost v minulých měsících intenzivně řešila s právníky, definitivně sešlo. Jizerská, o. p. s., ale peníze od lyžařů potřebuje a nyní má za cíl přesvědčit je, aby na úpravy tratí přispívali dobrovolně.„Od direktivního zpoplatnění jsme nakonec ustoupili, protože jsme nenašli vhodný způsob, jak jej uplatnit. Teď se snažíme jít spíš cestou dobrovolného vstupného nebo darů. Variant, jak zajistit větší přísun peněz od samotných lyžařů, je víc, ale stále jsou otázkou nadcházejících jednání, takže zatím nemohu být konkrétní," řekla Deníku Jana Lhotová s tím, že v každém případě bude nutné apelovat na lyžaře ještě mnohem víc než dosud.

Formou dobrovolných příspěvků lyžaři podporovali úpravu tratí už dříve. Jenže výtěžnost veřejné sbírky, která letos po třech letech skončila, byla s ohledem na každoroční čtyř až pětimilionové náklady Jizerské, o. p. s., jen velmi malá sbírka vynesla cca 300 tisíc korun, které navíc byly účelově vázané na nákup nafty a podobné věci.

„Teď právě hledáme možnosti, aby příspěvky od lyžařů nebyly účelově vázané," podotkla Jana Lhotová.

Paradoxem je, že i když ze zpoplatnění Jizerské magistrály nakonec sešlo, samotným lyžařům by podle průzkumů z loňské sezony vlastně vůbec nevadilo. Drtivá většina ze čtyř stovek dotázaných byla ochotná za ježdění po upravených tratích platit. Jako ideální částku uváděli lidé 20 korun.

„Mně přijde dobrovolné vstupné dobrou volbou. Beztak by řada lidí povinné placení obcházela, kdežto takhle čtyři lidi nedají nic, ale pátý dá třeba padesátku. Ve finále to asi vyjde nastejno," míní Daniela Krátká z Jablonce.

ZDROJ: Liberecky deník, Jan Vrabec