SPRINT JUNIORŮ: PRVNÍ ZLATÉ MEDAILE BERE ŠVÉDSKO A NĚMECKO, CHARVÁTOVÁ ŠESTNÁCTÁ

21.01.2013 14:42

21. 1. 2013 / Světový šampionát juniorů v Liberci poznal první medailisty. Ve sprinterských závodech klasickou technikou ve Vesci dominovali Švédka Stina Nilssonová a Němec Lennart Metz.

Oba ve svých finálových závodech vyhráli naprosto přesvědčivě. Nilssonová zúročila své zkušenosti ze Světového poháru a nechala za sebou stříbrnou Němku Victorii Carlovou a bronzovou Rusku Jevgeniji Oščepkovovou, která potvrdila nepsané pravidlo, že nejrychlejší z kvalifikace obvykle závod nevyhrává.

V mužském finále dlouho vedl Nor Bjoern Suhr, jenže v posledním stoupání o vedení přišel a skončil bronzový. Všem vypálil rybník skvělým finišem Němec Metz, stříbro si z Liberce odveze v cíli naprosto vyčerpaný Rus Vadim Koroljov.

Z kvalifikace postoupili do vyřazovacích bojů také dva čeští reprezentanti. Mezi ženami si statečně vedla Lucie Charvátová z Jilemnice, která do čtvrtfinále postoupila jednadvacátým nejlepším časem. Ve svém čtvrtfinálovém běhu, z něhož přímo postupovali nejrychlejší dvě závodnice, pak skončila třetí a čekala, zda se nepodívá do semifinále postupovým časem. Nakonec to nevyšlo a česká reprezentantka obsadila šestnácté místo.

Po závodu byla stále ještě devatenáctiletá Češka spokojená. „Oproti loňskému šampionátu v Turecku, kde jsem byla jednatřicátá, to je velké zlepšení. Cílem bylo kvalifikovat se, takže jsem spokojená,“ řekla Charvátová. Ve Vesci se jí tradičně jezdí dobře, místní trať jí vyhovuje. „Víc mi vyhovuje tvrdší trať, tím že ráno napadl sníh, jsem byla trochu skeptická. Ale nakonec to bylo dobré, i když trať bylo hodně dlouhá a hodně těžká,“ uzavřela Charvátová, jež navázala na třinácté místo ze zimní evropské olympiády mládeže (EYOWF) v roce 2011.

V mužské kategorii postoupil mezi třicet nejlepších Petr Remeš ze Skuhrova, když v kvalifikaci skončil čtyřiadvacátý. V těžkém čtvrtfinále však neměl šanci. Ve svém běhu bojoval pouze o předposlední páté místo, které nakonec uhájil a celkově obsadil třiadvacátou pozici.

Zdroj: https://www.liberec2013.com