Turisté si mohou vyzkoušet novinku

24.10.2012 22:04

Liberecký kraj - Jde o nový interaktivní systém. S jeho pomocí si můžete naplánovat trasu,zjistit jak jedou dopravní prostředky i program.

Také se vám stává, že vás počasí zláká k výletu, ale než se rodina dohodne kam, jak a kudy vůbec pojedete, uteče půl dne, ujede vám vlak a ještě se nakonec všichni pohádáte? S tím by mohl být konec. Pokud si osvojíte novinku v podobě interaktivního plánovacího systému Nisa Go.

O co jde?

V podstatě o plánovač tras, který vás pohodlně provede celým příhraničím jak českou, tak i jeho německou částí.

Kromě běžných informací o kilometrech ale dokáže i něco navíc. Nabídne vám trasu podle vašich potřeb podle toho, zda jste se rozhodli pro pěší nebo cyklistický výlet, kolik kilometrů k vybranému cíli chcete ujít pěšky a kolik urazit s pomocí veřejné dopravy. Navíc, a to je podstatné, si v daném místě můžete vybrat z nabídky kulturních či sportovních aktivit, pamětihodností nebo konkrétní akci. V tom je jeho výhoda oproti klasickému surfování po internetu.

„Kupříkladu na stránkách hradů a zámků najdete sice otevírací dobu, ale už ne jak se tam dostanete a které konkrétní spoje vás tam mohou dovést," upozorňuje realizátor projektu, programátor Stanislav Holý.

Plánovač trasy počítá s různými zastávkami a přestávkami, takže si můžete pohodlně naplánovat zpáteční cestu z cíle, které nabízí plánovač.

Nabídka je široká

Kromě samotné trasy si můžete najít v konkrétním místě také restauraci nebo cukrárnu, informace o nákupních možnostech či ubytování. A pokud neradi jezdíte sami, můžete si vyhledat sekci sdílených zájezdů, která vám nabídne odkaz na organizátory nejrůznějších turistických pochodů či zájezdů.

Příklad za všechny

Dejme tomu, že se rozhodnete pro výlet z Liberce do Žitavy a chcete se projít po zajímavých cílech v okolí. Jak budete postupovat?

Na interaktivní mapě si zadáte výchozí stanici Liberec. Pak kliknete na způsob dopravy a čas a myší táhnete na cílovou stanici v Žitavě. Pak si vyberete z nabídky turistických cílů, restaurací a systém vám naplánuje výlet na míru.

Přiznám se, že napoprvé mi plánovač trasy trochu zamotal hlavu. Podruhé už jsem na tom byla trochu líp. Chce to zkrátka cvik.

„Pravda je, že to chce svůj čas k osvojení, ale když se to naučíte, uvidíte, že se s ním pracuje celkem jednoduše a že vám ušetří spoustu času při vyhledávání zajímavostí v cíli výletu a nabídne spoustu dalších užitečných informací," potvrzuje Stanislav Holý.

Jedem na ostro

Nový turistický portál se do zkušebního provozu uvedl už letos v květnu.

„Testovali jsme si, co návštěvníkům portálu vyhovuje a co by naopak chtěli doplnit či změnit. Portál je tu totiž především pro ně. Hodně dotazů se týkalo právě způsobu vyhledávání, ale jak říkáte, je to věc cviku," říká Stanislav Holý a dodává, že portál se osvědčil návštěvníkům Benátské noci, která měla premiéru v novém areálu v Liberci.

Zkušební provoz pomalu končí. Od listopadu začne systém Nisa Go fungovat naplno. Hlavním garantem je německé příhraniční dopravní sdružení ZVON.

A přestože na projektu nespolupracuje polská strana, počítá plánovač i s trasami, které vedou z Česka do Německa přes polské území.

ZDROJ: Autor: Jana Švecová / Liberecký deník

Poznámka redakce, Liberecké atrakce aktualizace: 17.11.2012

Portál naleznete na internetové stránce: www.nisa-go.cz