Velvyslanec Litevské republiky otevřel v Liberci honorární konzulát. Teprve druhý v Čechách

06.11.2013 23:49

Liberec je od úterý 5. listopadu po Brně teprve druhým českým městem, kde sídlí honorární konzulát Litevské republiky.

Honorárním konzulem Litvy v severočeské metropoli se stal Saulius Bazevičius, který v tuzemsku už mnoho let podniká a hovoří plynule česky. „V Liberci žiji už pětatřicet let a v rámci své pracovní činnosti jsem dobře poznal místní podnikatelské prostředí i zdejší život. Současně jsem neztratil kontakt s Litvou, naopak ji jak pracovně, tak soukromě často navštěvuji. Jako honorární konzul se budu snažit nadále prohlubovat vzájemné vztahy,“ konstatoval Saulius Bazevičius.

Jeho hlavním úkolem v nové funkci bude především zintenzivnit mezistátní spolupráci a vzájemné aktivity v regionu, který je z pohledu Litevců zajímavý z hlediska cestovního ruchu, kultury i byznysu. Stejně tak si Litevci od honorárního konzulátu v Liberci slibují větší množství akcí, na nichž bude zastoupena jejich republika.

Honorární konzulát Litevské republiky sídlí v Nitranské ulici a jeho působnost bude velmi široká. „Budu působit v Libereckém, Ústeckém, Královehradeckém a Pardubickém kraji, v případě potřeby i jinde,“ poznamenal honorární konzul.

Podle náměstka primátorky pro ekonomiku, majetek a systémovou integraci Jiřího Šolce je potenciál spolupráce mezi Libercem a Litvou velmi vysoký. „Sám za sebe se na tuto spolupráci velmi těším. Jsme ve společné Evropě a nemáme mezi sebou bariéry, takže například vzájemnými studentskými výměnami můžeme začít prakticky okamžitě,“ komentoval Jiří Šolc.

Úterního slavnostního otevření honorárního konzulátu, které se konalo v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, se zúčastnil i náměstek primátorky pro školství, kulturu a sociální oblast Kamil Jan Svoboda, a také litevský velvyslanec J. E. Aurimas Taurantas, podle kterého je Saulius Bazevičius pro funkci honorárního konzula ideální volbou.

„Právě Litevec, který dlouhá léta podniká v Liberci, čímž patří nám i vám (Čechům), je tím, kdo vhodně spojuje oba národy,“ uvedl J. E. Aurimas Taurantas s tím, že vzájemná mezistátní spolupráce má kořeny hluboko v minulosti. „Ale stále se známe málo. Snad to nový honorární konzul pomůže změnit,“ podotkl velvyslanec země, která má v letošním roce předsednictví EU.

Text: Jan Vrabec / Statutární město Liberec